Finale projekta ’’Čista sredina – zdravi ljudi’’

U periodu od 17. do 18. juna 2022. godine u Etno hotelu ’’Balašević’’ na Rtnju, Timočki klub je organizovao završnu konferenciju projekta ’’Čista sredina – zdravi ljudi’’.
Cilj projekta, koji je proteklih meseci realizovan u gradu Pirotu i opštini Knjaževac, bio je uspostavljanje međusektorske saradnje i dijaloga, koji će obezbediti bolje zdravlje građana, odgovorno upravljanje otpadom, izradu i usvajanje lokalnih akcionih planova.
Projekat je predstavila Snežana Pavković, direktorka Timočkog kluba, govoreći o aktivnostima tokom njegove realizacije, poput saradnje sa mesnim zajednicama u gradu i selima knjaževačke opštine, radionica za najmlađe, nabavke kontejnera za selektivno odvajanje otpada sve obrazovne ustanove u Knjaževcu, te izrade akcionog plana za javno zdravlje u Pirotu.
Predsednica Saveta za javno zdravlje grada Pirota dr Milena Dimitrijević kazala je da je cilj izrade Lokalnog akcionog plana za javno zdravlje trasiranje puta ka unapređenju zdravlja ljudi kroz prevenciju i smanjenje rizika od bolesti, unapređenje uslova života i promociju zdravih stilova života. Lokalni akcioni plan za javno zdravlje od 2022. do 2024. godine prošao je sud javnosti na javnoj raspravi i uskoro će se, kao obavezujući dokument naći na zvaničnom sajtu grada Pirota.
O upravljanju otpadom u opštini Knjaževac govorila je Lastica Milivojević, diplomirani inženjer zaštite na radu u opštinskoj upravi, ističući da se Knjaževac priprema za izgradnju transfer stanice sa reciklažnim dvorištem. Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo je za ove namene 160 miliona dinara bespovratnih sredstava, a deo novca biće obezbeđen iz lokalnog budžeta. Izgradnjom transfer stanice počeće rešavanje problema upravljanja otpadom ne samo sa Knjaževac, već i za opštine Svrljig i Sokobanja. Komunalni otpad iz ove tri opštine voziće se na regionalnu deponiju Pirot.
Projekat ’’Čista stedina – zdravi ljudi’’ Timočki klub realizovao je u saradnji sa Udruženjem građana Pirgos iz Pirota.

Aktivnosti su finansirane kroz projekat ’’Reforma javnih finansija – Agenda 2030“, koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a podržavaju Vlada Nemačke i Vlada Švajcarske.