Održan poslovni forum Istočna Srbija u Beču 2015

RARIS je u saradnji sa Zajednicom srpskih klubova u Beču i Klubom srpskih privrednika Austrije organizovao 27. aprila u Beču Poslovni Forum “Istočna Srbija u Beču 2015“. Na Poslovnom forumu su predstavljeni uslovi poslovanja u istočnoj Srbiji i razgovaralo se o načinu uspostavljanja poslovne saradnje na relaciji dijaspora – matica.
Na skupu su učestvovali vlasnici privatnih biznisa iz Beča i Tirola poreklom iz istočne Srbije, kao i drugi predstavnici dijaspore zainteresovani za uspostavljanje poslovne saradnje sa maticom.

Predstavnici RARIS-a su posebno istakli da su lokalne samouprave i druge relevantne institucije regiona u poslednjih par godina značajno unapredile uslove za poslovanje i investiranje:

  • Sve opštine imaju posebne Kancelarije koje pomažu privredi,
  • RARIS vodi bazu slobodnih investicionih lokacija i projekata,
  • Većina opština ima i podsticajne mere za razvoj poslovanja,
  • RARIS i Regionalna privredna komora Zaječar mogu pružiti široku lepezu pomoći firmama u uspostavljanju kontakata potencijalnim partnerima.

Razmenjene informacije ukazale su na potrebu za daljom saradnjom i boljim informisanjem dijaspore o aktuelnim ekonomskim dešavanjima u Srbiji. RARIS je prepoznat kao spona dijaspore i lokalnih samouprava u istočnoj Srbiji. Ovom događaju prethodila su dva sastanka sa predstavnicima naše dijaspore u organizaciji RARIS-a, „Timočkog Kluba“ i mesečnika „Zavičaj“ koji su održani tokom marta meseca.

Organizaciju Poslovnog foruma je pomoglo Udruženje građana „Timočki klub“ iz Knjaževca uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.