Priručnik o programskom budžetu lokalnih samouprava u Srbiji

Ovaj priručnik je prateći dokument na projektu „Programsko budžetiranje“ koji su realizovala udruženja građana Sretenje iz Požege, Romski centar za demokratiju iz Bujanovca, Timočki klub iz Knjaževca, Pirgos iz Pirota i Fondacija centar za demokratiju iz Beograda, a uz finansijsku podršku Olof Palme centar iz Švedske.

Učesnici seminara su predstavnici javnog i civilnog sektora. Lokalne samouprave koje predstavljaju javni sektor u ovom projektu su gradovi Beograd, Pirot i Vranje i opštine Knjaževac i Požega.

Priručnik pruža osnovne informacije o pojmu i vrstama budžeta, budžetskom procesu na lokalnom nivou u Srbiji sa fokusom na uvođenje programskog budžeta, kao i o povezanosti programskog budžetiranja i strateškog planiranja. Percepcija budžeta predstavnika javnog sektora, sa jedne strane, i predstavnika civilnog sektora, sa druge strane, na prvi pogled je dijametralno suprotna. Međutim, sa većim znanjem i informacijama o budžetu njihovi stavovi se približavaju. Jedna od svrha ovog priručnika je da skromno doprinese ovom procesu.
Priručnik možete preuzeti ovde.