Ulicna akcija protiv rada „na crno“

U okviru kampanje „Crno na belo – Zajedno smo glasniji“ u junu i početkom jula organizovane su ulične akcije u više gradova u Srbiji. Aktivisti Timočkog kluba iz Knjaževca, Timočkog omladinskog centra, Otvorenog kluba iz Niša i Udruženja građana Zajedno, zajedno razgovarali su sa građanima Niša, Knjaževca, Zaječara i Zrenjanina. Ovaj krug akcija bio je posvećen temi rada „na crno“.

Organizovanje akcija na istu temu biće nastavljeno tokom jula, i to na području istočne i južne Srbije i Vojvodine,

  1. jul – Bor (početak u 18.30 časova, plato ispred Doma kulture)
  2. jul – Negotin (početak u 18.30 časova, Trg Đorđa Stanojevića)
  3. jul – Kladovo (početak u 18.30 časova, plato ispred Doma omladine)
  4. jul – Majdanpek (početak u 18.30 časova, Trg oslobođenja (Gradski park))
  5. jul – Pirot (početak u 19 časova, Novi trg, ispred Doma kulture)
  6. jul – Kikinda (početak u 17 časova, Trg srpskih dobrovoljaca, kod gradske fontane)

Građani su od aktivista dobijali informacije o kampanji i njenom cilju, kao i o činjenicama vezanim za rad na crno i o zakonskim rešenjima i mehanizmima koja im stoje na raspolaganju ukoliko svoje pravo žele da zaštite ili ostvare. Podeljeno je više stotina informativnih letaka sa kontaktima institucija i ustanova kojima se građani mogu obratiti.

U danima u toku kojih su se odvijale ulične akcije u južnoj i istočnoj Srbiji, veliki broj građana iz cele zemlje posećivao je platformu Crno na belo i potpisivao online verziju Deklaracije. Za unapređenje uslova za dostojanstven rad založili su se dosad građani Vranja, Novog Pazara, Niša, Bečkereka, Valjeva, Beograda, Jabuke, Zaječara, Arilja, Slankamena, Bečeja…